blogg

En blogg om… saker.

Främst kommer bloggen handla om tips och tricks runt formgivning och webbdesign. Eftersom jag gillar att ta reda på hur verktygen jag använder fungerar kommer mycket av tipsen handla om det. Det kommer inte handla så mycket om “design”, den biten tror jag att du vill ta hand om själv. Jag vet att jag vill det i alla fall.

Tips och tricks

Jag brukar studera verktygen jag använder ganska ingående men upptäcker ändå nya funktioner och arbetssätt genom att läsa eller titta på “tutorials”. Några av dessa “aha!-upplevelser kommer jag dela med mig av här. Visst, du kommer säkert tycka att jag sparkar in en eller annan öppen dörr men det hoppas jag att du kan stå ut med.

Bilden visar VS Code

Tips och tricks i VS Code

Läs mer
Närbild av handtaget på en tabulatormaskin

Tabbstopp… vad är det om?

Läs mer

Programmering… typ

I mina inlägg som snubblar in i programmeringens fantastiska värld kommer du hitta exempel i nybörjarnivå. Jag kommer inte ta tag i allt för avancerade koncept och projekten kommer vara relativt små. Jag är nämligen ingen programmerare, jag är en grafisk formgivare som ibland löser mina utmaningar med hjälp av kod. Jag kommer skriva om HTML, CSS, JavaScript, PHP och om ni har otur, lite MySQL.

Det som kanske kommer vara lite ovanligt är att jag kommer skriva på svenska. Ibland kommer det dock att blandas in engelska ord när jag inte hittar någon bra översättning, eller att jag helt enkelt inte kan det korrekta svenska ordet.

Superslimmad WordPress-plugin

Läs mer
Computer with code on screen sitting on a kitchen table.

A free simple WordPress theme starter template

Läs mer
Bilden visar ett formulär med en säkerhetssymbol över.

Skydda ditt formulär

Läs mer
Bilden visar formulär med Google reCAPTCHA

WordPress Plug-in – Kontaktformulär

Läs mer
Bilden visar en bildskärm med PHP-kod på.

Att skapa ett kontaktformulär i PHP

Läs mer

Design

Om det inte är så att du har anlitat mig för att designa något är jag inte så förtjust i att berätta för folk hur saker och ting “ska” se ut. Jag vill inte tvinga mina åsikter på dig. Därför kommer inlägg som rör design mest handla om upplägg och best-practice, inte hur en knapp eller en Hero-section bör se ut. Det får du fatta din egen mening om och designa som du vill. Dessutom blir den typen av inlägg fort irrelevanta.

Paraplyn upphängda över en gata

Vad säger en färg?

Läs mer

Övrigt

Ibland vill jag bara skriva något, det kan vara om precis vad som helst. Har du otur kommer det aldrig hända något intressant för dig i den här gruppen av inlägg.

Att göra lista på bord med kaffekopp

WordPress att göra-lista

Läs mer
Computer with code on screen sitting on a kitchen table.

A free simple WordPress theme starter template

Läs mer
Wordpress plugin-illustration

Bra Wordress plug-ins jag gärna använder

Läs mer
Grafer som som visar besökshistorik.

Google och GDPR

Läs mer
Bilden visar en bildskärm med PHP-kod på.

Att skapa ett kontaktformulär i PHP

Läs mer