plug-ins

Bra WordPress plug-ins jag gärna använder

Jag har nämnt i tidigare artiklar att jag gärna skapar mina egna plug-ins, det betyder inte att jag inte använder andras WordPress plug-ins. Faktum är att jag är en flitig användare av ett flertal. I artikeln bra WordPress plug-ins jag gärna använder tänkte jag berätta om några av dem och varför jag gillar just dessa.

Om du är intresserad av att skapa egna WordPress plug-ins har jag ett par artiklar i det ämnet på Pivemos blogg.

Till Bloggen

Independent Analytics

Man vill ju veta om någon tittar på sidan man har slitit med. För den uppgiften brukar många använda Google Analytics och det är ju ett bra verktyg, men… Ett problem med Google Analytics är att det sparar användarens ip-adress och lämnar cookies.

Varför är det ett problem?

Problemet med det är att du måste ge användaren valet att inte ta emot cookies och att inte dela med sig av sin ip-adress. Om användaren tackar nej fungerar inte verktyget, då kommer det inte kunna registrera någon data. Enligt lag (GDPR) måste man ge användaren ett val.

Lösningen!

Eftersom jag riktar mig till småföretag som kanske inte har behov av all data som Google Analytics ger har jag hittat ett alternativ. Ett alternativ som dessutom följer GDPR. Lösningen heter Independent Analytics.

Jag gillar det för att det ger en snygg uppställning av besökshistoriken, det skickar ingen data någon annanstans, det håller reda på unika användare utan att spåra och det är gratis.

Bild av Independent Analytics hemsida. Bra WordPress plug-ins jag gärna använder
Bild av All-in-One WP Migrations hemsida. Bra WordPress plug-ins jag gärna använder

All-in-One WP Migration

Jag tror att nästan alla som jobbar med WordPress känner till All-in-One WP Migration. Det gör ganska precis det man tror. Alltså att “migrera” WordPress.

För småföretagare som jag börjar utvecklingen av en sida i en lokal utvecklingsmiljö, där man själv är den enda som kan se den. När den börjar bli färdig kanske man laddar upp den till en testsida så att andra, kunden, kan se den. När man sedan är nöjd och ska publicera flyttar man den till dess “slutgiltiga” domän.

För en enkel flytt behöver man ett verktyg så att man slipper göra alla steg manuellt. Med All-in-One WP Migration krävs det bara ett par knapptryckningar så är det klart. Om sidan man ska flytta inte är allt för stor är verktyget dessutom gratis.

Yoast SEO

För att “rankas högt” i de ledande sökmotorerna behöver man “pilla” lite med SEO, Search Engine Optimization. Det kan Yoast hjälpa dig med.

Yoast är den mest använda WordPressplug-in för SEO. Det är enkelt att använda och ger en tydlig överblick över vad som bör rättas till i dina inägg eller på dina sidor.

Det finns en version som man betalar för men för det lilla företaget räcker oftast gratisversionen.

En bild av Yoast hemsida. Bra WordPress plug-ins jag gärna använder
Icon for SVG Support WordPress plugin

SVG Support

När det kommer till logotyper och ikoner vill jag gärna använda SVG-bilder, det kan hänga ihop med min grund som formgivare inom print. Fördelen med den här typen av vektoriserade bilder är att de kan förstoras i all oändlighet utan att förlora i upplösning. De blir alltså aldrig sämre.

Tyvärr finns det inte stöd för SVG-bilder i WordPress. Anledningen är säkerhet, man kan nämligen gömma skadlig kod i en SVG-bild.

Just behovet av att förstora något oändligt stort är ju sällan nödvändig i WordPress. Men att behöva konvertera vektorbaserade bilder till pixlar tar emot. Därför använder jag SVG Support.

Gillade du den här artikeln kanske du gillar

Om du gillade “WordPress plug-ins jag gärna använder” kanske du gillar andra artiklar jag har skrivit. Ta en titt på min blogg.

Till Bloggen

Superslimmad WordPress-plugin

Läs mer
Computer with code on screen sitting on a kitchen table.

A free simple WordPress theme starter template

Läs mer
Paraplyn upphängda över en gata

Vad säger en färg?

Läs mer
Grafer som som visar besökshistorik.

Google och GDPR

Läs mer
Bilden visar ett formulär med en säkerhetssymbol över.

Skydda ditt formulär

Läs mer
Bilden visar formulär med Google reCAPTCHA

WordPress Plug-in – Kontaktformulär

Läs mer
Bilden visar en bildskärm med PHP-kod på.

Att skapa ett kontaktformulär i PHP

Läs mer
Bilden visar VS Code

Tips och tricks i VS Code

Läs mer
Närbild av handtaget på en tabulatormaskin

Tabbstopp… vad är det om?

Läs mer